_

Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Citizens Assisting Citizens & Cajun Navy. Δυο διαφορετικές ομάδες αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.


Πρόκειται για 2 ομάδες με διαφορετική προσέγγιση στην λειτουργία τους και την σύσταση τους. Είναι μικρές για τα δεδομένα τω ΗΠΑ, περισσότερο εθελοντικές και ανεπίσημες κια λιγότερο δομημένες οργανωτικά.

Η CAC (Citizens Assisting Citizens) Team ξεπήδησε μέσα από το The Survival Podcast Forum (που τυχαίνει να μετέχουμε). Είναι οργανωμένη σε παραρτήματα ανά πολιτεία και η στόχευση της είναι η δράση σε γειτονικό επίπεδο.
Ο προσανατολισμός της είναι η παροχή βοήθειας στα "μικρά πράγματα" που διαφεύγουν συνήθως της προσοχής των μεγάλων εθελοντικών και επαγγελματικών ομάδων.
Με τις μεγάλες αποστάσεις που χαρακτηρίζουν τις ΗΠΑ, οι μικρές κοινότητες έχουν χαμηλή προτεραιότητα και εκεί υπάρχει χώρος δράσης για τις μικρές ομάδες.
Έτσι οι εθελοντές φτάνουν με μια μονάδα παροχής ενέργειας στα οχήματα τους και χρειαζούμενα είδη που συνήθως εμφανίζουν έλλειψη στις φυσικές καταστροφές.
Για παράδειγμα, οι τελευταίες φυσικές καταστροφές έδειξαν ότι οι συνήθεις ανάγκες είναι οι πάνες και βρεφικό γάλα, τα φίλτρα νερού, η έλλειψη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και η αδυναμία του πληθυσμού να μεταβεί σε κεντρικές μονάδες υγείας ή στα φαρμακεία.Τις ανάγκες αυτές μπορεί μια τέτοια ομάδα να καλύψει. 


Δυο ακόμα χαρακτηριστικά της CAC Team είναι ότι:
Α. Χρησιμοποιεί την μέθοδο της γρήγορης μετάβασης προς ανίχνευση των αναγκών. Έτσι τα μέλη που θα ακολουθούν τους πρώτους, πληροφορούνται και αγοράζουν καθοδόν τα εφόδια από τις περιοχές έξω από την ζώνη της καταστροφής.
Β. Βασίζεται αποκλειστικά σε εθελοντές και οργανώνεται αποκεντρικά ώστε να έχει χαμηλά λειτουργικά έξοδα. Σε ευθεία αντίθεση με τις μεγάλες διεθνείς οργανώσεις που κλάσμα των κεφαλαίων και των εισφορών που συλλέγονται φτάνουν στις ζώνες καταστροφής και ανάγκης.

Cajun Navy

Το Cajun Navy είναι επίσης "ανεπίσημο". Πρόκειται βασικά για τους ανοργάνωτους εθελοντές που απάντησαν στο κάλεσμα για βοήθεια και απεγκλωβισμό ανθρώπων στην μεγάλη πλημύρα στην Νέα Ορλεάνη που προκάλεσε ο τυφώνας Katrina.
Ενεργοποιήθηκαν ξανά στις πλημμύρες τις Louisiana το 2016 και στις πλημμύρες του τυφώνα Harvey στο Texas.
Φυσικά και με τις χαρακτηριστικές αυτές βάρκες του είναι ιδανικοί να φτάσουν οπουδήποτε στην πλημμυρισμένη ζώνη. Ενδιαφέρον επίσης είναι ότι στην δράση τους χρησιμοποίησαν την εφαρμογή τηλεφωνίας μέσω δικτύου Zello και δεχόταν κλήσεις βοήθειας απευθείας από αυτούς που είχαν ανάγκη.


Κάτι που συνέβη στο Cajun Navy -και είναι χαρακτηριστικό για τις περιπτώσεις των αυθόρμητων εθελοντών- είναι ότι αμφισβητήθηκε ακόμα και μετά την 2η επέμβαση του, ακριβώς γιατί ήταν αυθόρμητοι και ανεκπαίδευτοι εθελοντές.
Αν και υπάρχει λογική σε κάτι τέτοιο, γιατί ο ανεκπαίδευτος μπορεί να γίνει ο ίδιος πρόβλημα, υπάρχει και η άλλη άποψη, αυτή που λέει: "Πως μπορείς εσύ που είσαι μικρός, να κάνεις περισσότερα από τους μεγάλους και τους αρμόδιους?"

Ελπίζουμε να κινήσαμε τον νου σας. Χώρος σε μια φυσική καταστροφή υπάρχει για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου