_

Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Η Μέθοδος των Κύκλων στο Preparedness



Την μέθοδο αυτή οργάνωσης των προετοιμασιών και μέτρων ετοιμότητας (ή αλλιώς Preparedness) την ακούσαμε για πρώτη φορά σε ένα podcast του Jack Spirko του SurvivalPodcast. Και την ξαναθυμηθήκαμε μόλις σήμερα όταν χρειάστηκε να καθοδηγήσουμε μια νέα prepper.

 
Η βασική ιδέα είναι η εξής. Δεν κάνουμε μονόπλευρες προετοιμασίες όπως η αποθήκευση τροφίμων μόνο, αλλά προετοιμαζόμαστε σφαιρικά, δηλαδή σε όλα τα ενδεχόμενα πεδία ή αντικείμενα ανάγκης.
Η διαφορά της μεθόδου είναι ότι βάζει στόχους με την μορφή χρονικών διαστημάτων που καλούμαστε να καλύψουμε. Π.χ. Μιας μέρα, τρεις μέρες, έναν μήνα κτλ. Και κλιμακώνουμε τις προσπάθειες μας σταδιακά, με τον ρυθμό που μπορεί να προσαρμοστεί στις περιστάσεις.


Έτσι αφού καλύψουμε τις ανάγκες και τους κινδύνους ενός χρονικού διαστήματος-στόχου, κάνουμε έλεγχο των κενών στον σχεδιασμό μας και μετά προχωρούμε στο επόμενο.



Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι ο πιο πιθανός κίνδυνος που έχουμε εκτιμήσει είναι μια ολιγοήμερη διακοπή ρεύματος. Με την διακοπή σταματά και η λειτουργία του υδραγωγείου της πόλης, καθώς και η λειτουργία του τηλεφώνου μας μια που χρησιμοποιούμε router για την τηλεφωνική και ιντερνετική σύνδεση μας. Παράλληλα η αγορά έχει νεκρώσει γιατί δε μπορούν να λειτουργήσουν τα καταστήματα και για κακή μας τύχη επίσης, η διακοπή μας έπιασε βράδυ στο κατώφλι του σπιτιού με αποτέλεσμα να σκοντάψουμε και να κόψουμε βαθιά το χέρι μας.

Έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα για αυτό το σενάριο? Έχουμε δηλαδή αρκετά τρόφιμα και νερό αλλά και γνωρίζουμε τρόπους και συνταγές μαγειρέματος χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Έχουμε στο φαρμακείο μας αρκετές γάζες για να κάνουμε αλλαγές στο χέρι μας (τουλάχιστον 2 την ημέρα)? Γνωρίζουμε πως να αποκαταστήσουμε την λειτουργία της τηλεφωνικής μας σύνδεσης τροφοδοτώντας το router από άλλη πηγή ρεύματος?


Αφού λοιπόν μελετήσουμε και καλύψουμε όλα τα πιθανά ενδεχόμενα και βασικές ανάγκες και νιώσουμε σίγουροι για τις επιλογές μας, μπορούμε να κλιμακώσουμε χρονικά το επίπεδο του preparedness μας.
Π.χ. στην κλίμακα του ενός μηνός θα πρέπει να σκεφτούμε όχι μόνο τις ποσότητες υλικών και εφοδίων που θα χρειαστούμε, αλλά και τις νέες ανάγκες που θα προκύψουν. Μέσα στον μήνα θα χρειαστούμε οπωσδήποτε τα απαραίτητα της γυναικείας υγιεινής, και ανανέωση στην συνταγή και την προμήθεια των φαρμάκων αν έχουμε κάποιο μέλος που εξαρτάται από αυτά. Επίσης οι ανάγκες για νερό μιας οικογένειας δεν καλύπτονται με την αποθήκευση νερού μια που μιλάμε για τουλάχιστον μισό τόνο νερού. Έτσι θα πρέπει να προσανατολιστούμε στην εξεύρεση νερού εκτός του δικτύου ύδρευσης, αλλά και στις μεθόδους καθαρισμού και φιλτραρίσματος του.

Παράλληλα το παράδειγμα που χρησιμοποιήσαμε μας βοηθά να αναληφθούμε ότι όσο ο χρόνος προετοιμασίας ή ανάγκης αυξάνεται, τόσο οι δεξιότητες -παρά τα εφόδια- γίνονται πιο σημαντικοί για την προσαρμογή μας στην νέα πραγματικότητα.

Κρίνοντας την μέθοδο αυτή θα πούμε ότι είναι πολύ ενδιαφέρουσα, ειδικά για του νεοεισερχόμενους στον χώρο και την δραστηριότητα του Prepping. Τους δίνει ένα σχέδιο και ένα πρόγραμμα ολοκλήρωσης, χωρίς να τους δημιουργεί το άγχος να προλάβουν ή να τους αναγκάσει να ξοδέψουν πολλά χρήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Επίσης τους δίνει την δυνατότητα αλλαγής κατεύθυνσης και προσαρμογής στις ανάγκες του καθενός.
Υστερεί όμως στο ότι είναι απαιτητική στον αρχικό σχεδιασμό και φέρνει τον νέο Prepper αντιμέτωπο με την πραγματικότητα πως δεν είναι όλα: μακαρόνια, λάδι, φασόλια, γάλατα και καραμπίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου