_

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Ενέργεια για Preppers 4: Τα Βασικά ενός Φορητού Συστήματος Ηλιακού Πάνελ/Φορτιστή

Τις τελευταίες μέρες συναντάμε όλα και πιο συχνά ερωτήματα και προτάσεις για την δημιουργία ενός φορητού συστήματος φόρτισης συσκευών και μπαταριών από ηλιακό πάνελ.
Το θέμα είναι αρκετά σύνθετο και είναι καιρός να προσθέσουμε την γνώμη μας καλύπτοντας όμως μόνο τα βασικά. Γιατί η ηλεκτρική ενέργεια –σαν οτιδήποτε δωρεάν- συνοδεύεται με αρκετούς συμβιβασμούς.

Ο χρήστης λοιπόν θα πρέπει αν δει τις ανάγκες του και να πάρει από πριν κάποιες αποφάσεις πριν επενδύσει ένα υπολογίσιμο στο ηλιακό σύστημα του.
Οι τέσερρις βασικές είναι:

1. Αποφασίστε αν χρειάζεστε πάνελ Άμορφης Σιλικόνης (Amporphous) ή Πολυκρυσταλλικά (Polycrystaline).

Τα πρώτα έχουν χαμηλή απόδοση αλλά δεν είναι απαιτητικά ως προς τον προσανατολισμό προς στον ήλιο, δηλαδή κάθετα στις ακτίνες του. Επίσης συλλέγουν ενέργεια και σε μικρότερες εντάσεις ηλιακού φωτός. Αν πρόκειται να κρατήσετε το πάνελ σας αφημένο στην ίδια θέση για ώρες ίσως και να συλλέξετε περισσότερη ενέργεια συνολικά με τα πάνελ άμορφης σιλικόνης. Αντίθετα οι χειρωνακτική εργασία με την συνεχή διόρθωση της θέσης των πολύ-κρυσταλλικών πάνελ μεγιστοποιεί την ωφελεία στη διάρκεια της μέρας.

 Εικόνα ενός πάνελ Άμορφης Σιλικόνης που εκτός των άλλων είναι και εύκαμπτο. Πηγή.

2. Αποφασίστε αν το πάνελ σας θα έχει έξοδο και 12Volt εκτός από την έξοδο USB 5Volt.
Η υψηλότερη τάση σας δίνει την ευκαιρία και να φορτίσετε μια μπαταρία 12V (σαν αυτές των συναγερμών ή των αυτοκινήτων), αλλά και σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε και άλλες συσκευές 12V.
Η τάση των 5Volt USB είναι βολική για φόρτιση κινητών, powerbank, παρόμοιων συσκευών και μπαταριών λιθίου, αλλά είναι περιοριστική αν έχετε πολλές μπαταρίες ΑΑ & ΑΑΑ για φόρτιση, γιατί η αγορά στερείται επιλογών κατάλληλων φορτιστών.
Οι φορτιστές που παίρνουν ρεύμα USB περιορίζονται στην φόρτιση 1-2 μπαταριών ΑΑ&ΑΑΑ την φορά. Αναζητήστε τα μοντέλα των Panasonic/Eneloop, Soshine και Klarus.


Ο φορτιστής Panasonic BQ-CC14. Δείτε την δοκιμή του εδώ

Μια παρένθεση: Είναι απολύτως απαραίτητο (για λόγους που δεν είναι του παρόντος) ο φορτιστής των μπαταριών σας να φορτίζει ΚΑΘΕ μπαταρία ανεξάρτητα. Φορτιστές σαν αυτούς της Goal Zero δεν το κάνουν.

3. Η Ηλιακή ενέργεια είναι χωρίς νόημα χωρίς την δυνατότητα αποθήκευσης της.
Εκτός από το ότι δεν είναι διαθέσιμη ολόκληρη την ημέρα, απαιτεί να παραμείνετε ακίνητος για όσο φορτίσετε την συσκευή σας. Αυτοί είναι δύο σοβαροί περιορισμοί που λύνονται όμως με την χρήση μίας powerbank (περισσότερα για αυτές εδώ).
Οι powerbank είναι πολύ ευέλικτες καθώς μπορούν να φορτιστούν και από άλλες πηγές, όπως πρίζες και μπαταρίες αυτοκινήτου με τις ίδιες συσκευές που θα φορτίζετε το κινητό σας από αυτά. Επίσης αποθηκεύουν πολλαπλάσια ενέργεια ενός κινητού και την έχουν διαθέσιμη οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμείτε.
Ο συνδυασμός λοιπόν του ηλιακού πάνελ με μια powerbank είναι που δίνει την πραγματική ελευθερία και ευελιξία στα φορητά συστήματα ηλιακής ενέργειας.

4. Το ηλιακό σας πάνελ θα πρέπει να καλύπτει τις απαιτήσεις των συσκευών σας με το παραπάνω.
Για παράδειγμα τα σύγχρονα κινητά έχουν σχετικά μεγάλες μπαταρίες και απαιτούν συγκεκριμένη ένταση φόρτισης. (τουλάχιστον 1 Αμπέρ, ή ρεύμα USB3.0). Ένα πάνελ των 5Watt μπορεί να το κάνει αυτό στα καλύτερα του, αλλά αν η ηλιοφάνεια πέσει λίγο η φόρτιση θα διακοπεί.
Στην περίπτωση αυτή λοιπόν θα πρέπει να καθίσετε με μολύβι και χαρτί και να δείτε πρώτα τις ανάγκες των συσκευών σας και μετά να αναζητήσετε ένα αναλόγως μεγαλύτερο ηλιακό πάνελ.
Επίσης μην ξεχάσετε να ελέγξετε την συμβατότητα της εξόδου USB του ηλιακού σας πάνελ με τα εξειδικευμένα πρωτόκολλα φόρτισης της Apple κτλ.

Χωρίς αν μπούμε σε παραπάνω (τεχνικές) λεπτομερείς, τα παραπάνω είναι τα τέσσερα βασικά κριτήρια επιλογής τα οποία θα πρέπει να λάβει υπόψιν του ο αγοραστής.
Για να εξασφαλίσει ευελιξία, προσαρμοστικότητα, απόδοση και πραγματική αξιοποίηση της επένδυσης του.
Όλα αυτά έρχονται με τίμημα την υψηλότερη τιμή αρχικής αγοράς, αλλά ακόμα και έτσι είναι πιο φθηνή επιλογή από τα να χρειαστεί να αντικατασταθεί η λανθασμένη αρχική αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου