_

Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Κατασκευή Φορητής PowerBank για τον Ασύρματο Χειρός μας


Η κατασκευή που θα δούμε σήμερα είναι μια φορητή πηγή ηλεκτρικής ενέργειας (PowerBank) για τον ασύρματο μας.

Η ιδέα ξεκίνησε όταν παρατηρήσαμε το μεγάλο εύρος της τάσης λειτουργίας του ασυρμάτου μας. Έχοντας στα χέρια μας την μπαταριοθήκη ΑΑ της εταιρίας η πρώτη προσπάθεια μας ήταν να πάρουμε μια εξωτερική μπαταριοθήκη μεγέθους D και με καλώδιο να τροφοδοτήσουμε τον ασύρματο μας έτσι. Κάτι παρόμοιο με την κατασκευή που φαίνεται στο βίντεο αυτό.
Αλλά με κοινές μπαταρίες οι επιδόσεις (δηλαδή η εκπεμπόμενη ισχύς) περιορίζονται, οπότε αναζητούσαμε μια καλύτερη λύση.

Όταν με τον καιρό αρχίσαμε να μαθαίνουμε περισσότερα για τις μπαταρίες λιθίου προσέξαμε ότι η μπαταρία του φορητού μας ασυρμάτου ήταν των 7.4 Volt. Αυτό σημαίνει ότι διαθέτει δύο στοιχεία Λιθίου-Ιόντων στην σειρά, οπότε ο επόμενος στόχος μας ήταν να κατασκευάσουμε μια παρόμοια εξωτερική μπαταρία.

Αυτό έγινε δυνατόν όταν βρήκαμε αυτή την μπαταριοθήκη για μπαταρίες Λιθίου-Ιόντων μεγέθους 18650. Χρειάστηκε να αφαιρέσουμε την υποδοχή των ηλεκτρονικών και να μετατρέψουμε τα ελάσματα επαφής ώστε οι μπαταρίες να συνδέονται 2 σε σειρά και 2 παράλληλα (σχήμα 5 εδώ). Έτσι είναι δυνατόν να έχουμε την επιθυμητή τάση εισόδου και πολύ μεγάλη χωρητικότητα (αναλόγως των μπαταριών που θα τοποθετήσει κανείς η χωρητικότητα μπορεί να φτάσει στα 6800mAh, αρκετές φορές πάνω από την χωρητικότητα της κανονικής μπαταρίας).

Προσοχή! Στο πρωτότυπο αυτό έχουμε τοποθετήσει μπαταρίες λιθίου σε σειρά χωρίς την χρήση κυκλώματος προστασίας. Αυτό θέτει σημαντικά ζητήματα ασφαλείας και δεν συνιστούμε να το κάνετε το ίδιο και εσείς. Παρακάτω θα σας προτείνουμε εναλλακτικούς και ασφαλείς τρόπους για να κατασκευάσετε μια παρόμοια –αλλά ασφαλή- powerban μόνοι σας.

Η Κατασκευή

Αφού αφαιρέσαμε τα άχρηστα μέρη του εσωτερικού συνεχίσαμε με την κοπή και συναρμολόγηση των ελασμάτων επαφής, ώστε όπως είπαμε οι μπαταρίες να είναι ανά 2 σε σειρά και ανά 2 παράλληλα. 


Στη συνέχεια ετοιμάσαμε την εσωτερική καλωδίωση. Στην παρακάτω εικόνα φαίνονται οι πολικότητες και με πράσινη γραμμή η σύνδεση μεταξύ των 2 ζευγών μπαταριών.
Επίσης κρατήσαμε τον αρχικό διακόπτη και προσθέσαμε μια ασφαλειοθήκη (με ασφάλεια 3 Αμπέρ γιατί το μέγιστο φορτίο του φορητού μας είναι 2 Αμπέρ) και ένα βύσμα σασί RCA σαν έξοδο του ρεύματος.

Για την σύνδεση στον ασύρματο χρησιμοποιήσαμε ένα καλώδιο με το αντίστοιχο βύσμα RCA στο ένα άκρο και στο άλλο δύο ομοιώματα μπαταριών από ξύλο που φτιάξαμε με αρκετό κόπο. Τα ομοιώματα αυτά τοποθετούνται στις σωστές θέσεις στην μπαταριοθήκη ΑΑ του ασυρμάτου μας, ενώ το καλώδιο περνά από μια τρύπα που ανοίξαμε στο σώμα της

Διευκρίνιση: Στη εικόνα αυτή οι μπαταρίες φαίνονται γυμνές από το μονωτικό-προστατευτικό τους περίβλημα, αλλά Δεν είναι. Πρόκειται για εφέ τους φλας φωτογράφισης καθώς το νέο ισχυρότερο περίβλημα που τοποθετήσαμε είναι διαφανές 

Προσοχή! Το συστηματάκι μας αυτό συνεργάζεται με το φορητό μας ασύρματο για 2 λόγους. 1ον γιατί ο ασύρματος δεν αναγνωρίζει αυτόματα την πηγή ρεύματος αλλά την επιλέγει ο χρήστης από το μενού – οπότε διαλέγουμε μόνοι μας την ρύθμιση για τα 7.4 Volt- και 2ον η μπαταρία του ασυρμάτου μας διαθέτει μόνο Δύο επαφές (+ & -) αντί Τριών. (δείτε την μπαταρία του κινητού σας).

Εναλλακτικές Μέθοδοι

Ακολουθώντας κανείς την ίδια βασική ιδέα μπορεί κανείς να επιλέξει αυτήν την συσκευή που συνδυάζει τέσσερις μπαταρίες 18650 της επιλογής σας με ηλεκτρονικά που δίνουν την δυνατότητα επιλογής της τάσης εξόδου κατά το δοκούν.
Εναλλακτικά αυτή η μπαταριοθήκη δίνει και τάση 7.4Volt, και διαθέτει και τα απαραίτητα ηλεκτρονικά προστασίας.
Αυτό που θα πρέπει να κάνετε πριν αρχίσετε τη συλλογή των υλικών, είναι να μελετήσετε τα στοιχεία λειτουργίας του ασυρμάτου από το manual ή το διαδίκτυο.

Καλή επιτυχία!



Προσθήκη 17/1/15


Μετά από αρκετό καιρό συνδέσαμε ένα βολτόμετρο στο κύκλωμα. Το βολτάζ των μπαταριών Λιθίου-Ιόντων είναι ενδεικτικό της χωρητικότητας που απομένει, και έτσι μπορούμε να παρακολουθούμε την διαθέσιμη ενέργεια.

Φώτο της διαδικασίας:








 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου