_

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Rawles ή Ferfal? Μια ματιά στις δύο σύγχρονες απόψεις του Preparedness.

Με αφορμή τη συνεχιζόμενο ενδιαφέρον για το βιβλίο του J.W.Rawles “Το Τέλος του Κόσμου όπως το Ξέρουμε”, που κυκλοφορεί εδώ και αρκετό καιρό και στην Ελλάδα θα θέλαμε να σχολιάσουμε δύο κυρίαρχες τάσεις (αν θέλετε και διαφορετικές φιλοσοφίες) στον κόσμο του Preparedness.
Αυτή του Rawles και αυτή του Ferfal.

Η πρώτη είναι σαφώς καταστροφολογική. Υιοθετεί δηλαδή την άποψη ότι μια μεγάλη φυσική καταστροφή ή μια οικονομική κατάρρευση στις ΗΠΑ θα φέρει την πλήρη κατάλυση των θεσμών, των δομών και των υπηρεσιών. Ο κόσμος θα πρέπει να ζήσει σε προβιομηχανικές συνθήκες βρίσκοντας καταφύγιο σε απομονωμένες περιοχές

Η δεύτερη είναι σαφώς πιο ρεαλιστική καθώς βασίζεται στις εμπειρίες του γνωστού μας Ferfal (Fernando Aguire) που έζησε την κρίση στην Αργεντινή από την πρώτη κιόλας μέρα.
Αυτό που και ο ίδιος συνεχώς επαναλαμβάνει είναι ότι είδε την ζωή στην χώρα του να υποβαθμίζεται σταδιακά, με μικρές αλλαγές που συνθέτουν την μεγαλύτερη εικόνα.
Π.χ. την σταδιακή υποβάθμιση του οδικού δικτύου από την έλλειψη κεφαλαίων για την συντήρηση τους.

Δυστυχώς  ο μέσος Έλληνας που ανησυχεί για την κατάσταση στην Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπος με την δεύτερη κατάσταση αλλά φοβάται για την περίπτωση που φτάσουμε στην πρώτη.
Αυτό για εμάς είναι απόσπαση της προσοχής του από τις καθημερινές δυσκολίες και σπατάλη δυνάμεων και πόρων. Έχει νόημα να ετοιμάζεται κανείς για το τέλος του κόσμου και να αγνοεί τις καθημερινές ανάγκες και την προετοιμασία για το πραγματικά πιθανό, πχ έλλειψη φαρμάκων?
Εξάλλου οι προετοιμασίες για το ”μικρό” και καθημερινό αθροιζόμενες καταλήγουν στην αυτοδυναμία και την αυτάρκεια έτσι και αλλιώς.

Πιστεύουμε ότι σας είναι σαφές ότι ενστερνιζόμαστε την δεύτερη άποψη. Γιατί έχει ήδη συμβεί αλλού και το βλέπουμε να συμβαίνει και στην χώρα μας με τον ίδιο τρόπο. (Δεν φτώχυναν όλοι μέσα σε μια μέρα, αλλά ο αριθμός των φτωχών αυξάνεται αργά και σταθερά).
Και γιατί βλέπουμε κάποιες αδυναμίες στην θεώρηση των πραγμάτων από τον Rawles. Ο Rawles σαν καλός έμπορος ανέμειξε τα υπολείμματα του Survivalism του ψυχρού πολέμου και του Y2K, με τον φόβο της ολικής καταστροφής που ανέδειξε οι οικονομική κρίση του 2008 στις ΗΠΑ. Μόνο που πρέπει κανείς να ενταχθεί στην διεθνή κοινότητα των Preppers για να αντιληφθεί την ιδιαίτερη ματιά που υιοθετεί ο Rawles. Μια αυστηρή Ρεπουμπλικανική θεώρηση των πραγμάτων. Για παράδειγμα θεωρείται ότι οι μεγάλες ταραχές και η αναρχία θα προέλθουν από τις υποβαθμισμένες μάζες του Αμερικανικού πληθυσμού που ζουν -σε βάρος του συστήματος, αυξάνοντας κατά ανάγκη την φορολόγηση- με τα επιδόματα της Πρόνοιας και τα κουπόνια φαγητού. Δεν θα επεκταθούμε όμως και σε άλλα παραδείγματα όπως αυτό της μαλθακής μεσαίας τάξης και του Peak Oil.

Ελπίζουμε τα παραπάνω, αν και όχι ολοκληρωμένα, να είναι αρκετά ώστε να αντιληφθείτε ότι πίσω από το Preparedness και το Survivalism κρύβονται φιλοσοφικές, πολιτικές (ακόμα και θρησκευτικές) θεωρήσεις. Ακόμα και στην Ελλάδα. Ψάξτε το.

Σας αφήνουμε με μερικά Link για τα γραπτά των Rawles και Ferfal για να διαμορφώσετε και οι ίδιοι άποψη.

·        Στοιχεία της φιλοσοφίας του Rawles

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου