_

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Επικοινωνίες και Πληροφόρηση σε περιπτώσεις Μεγάλων Καταστροφών (μέρος 2ο)


Εναλλακτικές Μέθοδοι Πληροφόρησης

Συνεχίζοντας την προηγούμενη μας ανάρτηση καιρός είναι να αναφερθούμε και στις εναλλακτικές μεθόδους Πληροφόρησης και Επικοινωνίες. Μεθόδους που γνωρίζετε την ύπαρξη τους αλλά που απαιτούν κάποιο κόπο και προετοιμασία για να τις χρησιμοποιήσετε.

Ραδιόφωνο

Χρόνια πριν επικοινωνήσαμε με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ζητώντας να μας πληροφορήσουν για τον σχεδιασμό ενημέρωσης του κοινού στις περιπτώσεις μεγάλων καταστροφών. Η προφορική απάντηση που λάβαμε ήταν ότι η πληροφόρηση θα γίνει μέσω των ΜΜΕ. Μόνο που αυτό δείχνει αφενός την γενική έλλειψη σχεδιασμού και αφετέρου ότι ο τρόπος που θα χρησιμοποιηθεί είναι και αυτός ευάλωτος στο τρίπτυχο Ενέργεια-Άνθρωπος-Υποδομές (σε αυτό αναφερθήκαμε στο 1ο μέρος). Με άλλα λόγια σε μια εκτεταμένη διακοπή ρεύματος ή μεγάλο σεισμό ποιος σας εγγυάται ότι θα υπάρχει κάποιος να λειτουργήσει τον τοπικό σας ραδιοφωνικό σταθμό?
Σε αντίθεση με την Ελλάδα, στις ΗΠΑ λειτουργούν ξεχωριστές ραδιοφωνικές μπάντες με πληροφορίες Καιρού και Εκτάκτων Αναγκων και συνεχή ενημέρωση.

Με δεδομένο για εμάς ότι κανείς δεν μπορεί να σας εγγυηθεί συνεχή πληροφόρηση από τα συνήθη μέσα (ραδιόφωνο, TV) θα πρέπει να αναζητήσετε εναλλακτικές πηγές πληροφόρησης. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί στα Βραχέα ήταν πάντα μια αξιόπιστη λύση καθώς η απόσταση και μόνο από εσάς –και την καταστροφή- περιορίζει τις πιθανότητες δυσλειτουργίας δραστικά.
Στο πλάνο σας λοιπόν θα πρέπει να είναι η απόκτηση ενός καλού –έως πολύ καλού- ραδιόφωνου βραχέων. Ακόμα και αν αποδειχθεί αχρείαστο δεν είναι άχρηστο καθώς όλα τα μοντέλα πιάνουν και την μπάντα των FM. Αξιόπιστες επιλογές αξιώσεων είναι τα ραδιόφωνα των Kaito, Tecsun και Eton (που συνεργάζεται με την Grundig και τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό)

Σας προτείνουμε να επιλέξετε τα μοντέλα που έχουν πλήρη κάλυψη των Βραχέων (όλες τις μπάντες) και προσφέρουν επιπλέον “αποδιαμόρφωση SSB”. Η εκπομπή σε SSB είναι μια μέθοδος των Ραδιοερασιτεχνών, και αν το ραδιόφωνο σας είναι συμβατό με αυτήν θα μπορείτε να τους ακούτε καθαρότερα, χωρίς “θόρυβο”. Έτσι θα αποκτήσετε πρόσβαση σε μια ανεπίσημη και αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης στην οποία θα αναφερθούμε στο 3ο μέρος.

Και μην ξεχνάτε, ένα ραδιόφωνο είναι τόσο καλό όσο και η κεραία του. Αν πρόκειται να ξοδέψετε τα χρήματα για ένα πραγματικό ραδιόφωνο Βραχέων ζητήστε από ένα ηλεκτρονικό, που ασχολείται και με ασυρμάτους, να σας φτιάξει μια εξωτερική κεραία από καλώδιο ή ακόμα καλύτερα αναζητήστε στο διαδίκτυο πληροφορίες κατασκευής της από εσάς. Το κόστος της είναι αμελητέο. Με μια γρήγορη αναζήτηση στο youtube βρήκαμε αυτά τα video: 1, 2, 3

Επίσης το ραδιόφωνο σας θα είναι πιο χρήσιμο αν ξέρετε από πριν που να αναζητήσετε την πληροφορία. Επισκεφτείτε από τώρα την σελίδα της ΕΡΤ και των μεγάλων σταθμών παγκοσμίου εμβέλειας όπως του BBC και ειδικά αυτών που έχουν και Ελληνόφωνο δελτίο και ετοιμάστε από τώρα μια λίστα των συχνοτήτων εκπομπής τους που θα την κρατάτε πάντοτε μαζί με το ραδιόφωνο σας.

Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι Συχνοτήτων Ραδιοσταθμών στα Βραχέα
Στο 3ο μέρος θα συνεχίσουμε με τα ασύρματα μέσα επικοινωνίας διαθέσιμα στο κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου