_

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Op-Sec (Operational Security)

Ο Όρος Op-Sec προέρχεται από τον στρατιωτικό κόσμο και μπορεί να αποδοθεί στα Ελληνικά σαν “Ασφάλεια Επιχειρησιακών Πληροφοριών”. Ή αλλιώς την διαφύλαξη των κρίσιμων πληροφοριών που μπορεί να εκθέσουν το επίπεδο της ετοιμότητας μιας στρατιωτικής δύναμης.

Στη περίπτωση του Preparedness έχει εφαρμογή, αλλά οι απόψεις διίστανται. Οι αντίθετοι στην χρήση της μυστικότητας επικαλούνται το εξωφρενικό της λήψης τέτοιων μέτρων.
Ίσως λοιπόν να πρέπει να δούμε την κατάσταση στην Ελλάδα και μεταξύ των γύρω μας πριν αποφανθούμε και αποφασίσουμε για την πορεία μας.

Θεωρούμε δεδομένο ότι σε περιόδους κρίσης οι προετοιμασίες μας θα μας κάνουν στόχο και με την καλή και με την κακή έννοια του όρου.

Με την κακή γιατί προχωράμε προς δύσκολους καιρούς με αφετηρία εποχές ευμάρειας άνεσης και υπερκαταναλωτισμού. Πολλοί από τους συνανθρώπους μας αρνούνται να αποδεχτούν την απώλεια ακόμα και επουσιωδών αγαθών. Αν εμείς δείχνουμε ότι διατηρούμε ένα ανώτερο βιοτικό επίπεδο θα τύχουμε φθόνου και εχθρότητας το λιγότερο.
(αρκεί να σας θυμίσουμε την αντιμετώπιση που τύγχαναν οι συμπολίτες μας με τα γεμάτα καροτσάκια του Σουπερμάρκετ στην αρχή της Ελληνικής οικονομικής κρίσης).

Με την καλή έννοια του όρου στόχος, γιατί σε εποχή ανέχειας θα αναγκαστούμε να μοιραστούμε βασικά αγαθά όπως η τροφή με τον γείτονα και τον συνάδελφο στη δουλειά.
Στα ξένα μέσα θα βρείτε διάφορες απόψεις που φτάνουν μέχρι την απόλυτη άρνηση βοήθειας στο φιλικό περιβάλλον. Αλλά εμείς πρέπει να παραμείνουμε Έλληνες που μοιραζόμαστε το υστέρημα μας με τον γείτονα.

Τα παραπάνω σκιαγραφούν το πρόβλημα και την βασική αρχή αντιμετώπισης του. Αλλά πως θα πρέπει να κινηθούμε στην πράξη;

Διατήρηση Μιας Στοιχειώδους Μυστικότητας

Όπως δεν θα πρέπει κανείς να διατυμπανίζει τον πλούτο του και τα τιμαλφή που έχει στο σπίτι του, σε περιπτώσεις κρίσης θα πρέπει να πράττει το ίδιο με τα εφόδια του. Και μάλιστα πολύ πριν από την ίδια την κρίση, τον καιρό που προετοιμαζόμαστε. Δεν είναι ανάγκη να ξέρει κανείς –πέρα από το έμπιστο συγγενικό μας περιβάλλον- για το επίπεδο των προετοιμασιών μας, για το ύψος των καταθέσεων μας, το ρευστό και το συνάλλαγμα που κρατάμε στο σπίτι μας. Ακόμα και για τα παραπάνω τρόφιμα που κρατάμε στο σπίτι μας.
Από εκεί και πέρα αυτό που πρέπει να κάνουμε – και το πιο δύσκολο- είναι να προετοιμαστούμε για την “πτώση του οχυρού της μυστικότητας“.

Χωρίς Την Προστασία Της Μυστικότητας

Όσο παρανοϊκοί και να είμαστε δεν είναι δυνατόν να επιτύχουμε την απόλυτη μυστικότητα. Το παιδί μας στο σχολείο δεν θα αργήσει να “μας χαλάσει τα σχέδια“ όταν αθώα θα αναφέρει ότι η οικογένεια σας έχει ακόμα την δυνατότητα να τρώει ακριβά, ή θα μοιραστεί τη σοκολάτα του με ένα φίλο που δεν μπορεί να έχει. Το ίδιο συμβαίνει όταν καλλιεργείτε ένα κήπο για τα λαχανικά της οικογένειας. Κάποια στιγμή –μέσα στην απελπισία τους- σας ζητήσουν φαγητό.

Αυτό που προτείνουμε είναι, τι άλλο, να προετοιμαστείτε και για το ενδεχόμενο αυτό.
Μπορεί κάποιος να γνωρίζει ότι έχετε αποθηκευμένα τρόφιμα αλλά δεν μπορεί και δεν χρειάζεται να γνωρίζει το πόσα.
Αποφασίστε ότι θα κάποια στιγμή θα μοιραστείτε ένα μέρος των εφοδίων σας. Φροντίστε να έχετε διαθέσιμες ποσότητες ειδικά για τον σκοπό αυτό. Δώστε την εντύπωση πως οι ποσότητες είναι μικρότερες και από τις δικές σας ανάγκες. Αποκλείστε την πρόσβαση μη εμπίστων ατόμων στην αποθήκη σας. Μοιραστείτε και χαρίστε μικρές συσκευασίες. Διαπραγματευτείτε έστω και μικρά ανταλλάγματα χωρίς χρηματική αξία, πχ χειρονακτική εργασία (γιατί πολλοί δεν εκτιμούν το δωρεάν και γιατί οι περήφανοι άνθρωποι δεν θα δουν την βοήθεια σας σαν ελεημοσύνη).
Και σίγουρα κρατείστε το στόμα σας κλειστό. Για να έχετε εσείς την επιλογή ποιόν θα βοηθήσετε και πότε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου