_

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Τι είναι το Preparedness?

Ο όρος μεταφράζεται σαν “προετοιμασία” και σαν “ετοιμότητα”. Επειδή όμως δεν μας ικανοποιεί η μετάφραση του όρου, που δεν αποδίδει και το περιεχόμενο σωστά, στο Blog αυτό θα χρησιμοποιούμε την αρχική λέξη.

Στο αντικείμενο ευαισθητοποιείται κανείς λοιπόν όταν αντιληφθεί ότι ζούμε ένα εύθραυστο τρόπο ζωής που βασίζεται σε δημόσια και ιδιωτικά συστήματα λειτουργίας αλλά όχι σε προσωπικά.
Ας υποθέσουμε ότι η πόλη σταματά, και δεν υπάρχουν πια βασικές υπηρεσίες όπως καθαριότητα, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ρεύμα για τον φωτισμό και τα φανάρια κ.τ.λ.
Η πόλη θα γίνει αβίωτη και κάποια στιγμή είτε θα εγκαταλειφθεί είτε θα αρχίσει να ξαναλειτουργεί με τις προσπάθειες ορισμένων ατόμων στην αρχή.

Ανάμεσα σε αυτούς που θα πάρουν τη ζωή στα χέρια τους – και προσέξτε δεν χρησιμοποιούμε την λέξη Επιβιώνουν – θα είναι και αυτοί που θα έχουν κάνει ήδη τις προεργασίες προσαρμογής τους σε άγνωστες καταστάσεις.

Το Preparedness λοιπόν είναι τρία πράγματα:
- Εκτίμηση των κινδύνων και των επιπτώσεων στην Καθημερινή Ζωή.
- Προετοιμασία σε Υλικό Επίπεδο.
- Ανάκτηση των χαμένων Γνώσεων και Δεξιοτήτων.

Στην αρχή της διαδρομής κανείς εμμένει στη συγκέντρωση των υλικών αγαθών που θεωρεί ότι η διαθέσιμη ποσότητα και ποιότητα θα επηρεαστεί. Άμεση αντίδραση του είναι να υποθηκεύσει και να αποκομίσει ότι εντύπωση ότι έχει πράξει επαρκώς.
Μόνο που η ουσία βρίσκεται στα άλλα δύο χαρακτηριστικά.

Στο γεγονός ότι ο ευαισθητοποιημένος προετοιμάζεται –ή πιο σωστά αποδέχεται- την ύπαρξη κινδύνων στην καθημερινή ζωή. Ίσως δεν το σκεφτήκατε, αλλά τα παιδιά σας είναι πιο προετοιμασμένα σε κάτι από εσάς. Ένας από του μεγαλύτερους κινδύνους της φύσης στη Ελλάδα είναι οι σεισμοί. Τα παιδιά έχουν διδαχτεί στο σχολείο τους τα βασικά της πρώτης αντίδρασης στο σεισμό. Εσείς ξέρετε πως θα αντιδράσετε, και τι θα κάνετε μετά; Σειρά σας λοιπόν να πάρετε την σκυτάλη και να εφαρμόσετε τις βασικές αρχές αντιμετώπισης και το σπίτι σας.

Με τη σειρά του το τρίτο χαρακτηριστικό σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο ζωής των μεγαλύτερων στην ηλικία. Στην εποχή τους ήταν περισσότερο αυτάρκεις κατέχοντας δεξιότητες που ο σημερινός Prepper καλείται να ξανά ανακαλύψει.

Μόνο που κάπου εδώ θα πρέπει να σταματήσουμε, γιατί για τα παραπάνω αξίζει να αναφερθούμε εκτενέστερα σε δύο μελλοντικές αναρτήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου