_

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Χρειάζεται να Αποθηκεύουμε Τρόφιμα?

Τα σημερινά νοικοκυριά έχοντας την ευκολία των καθημερινών αγορών από τα Σούπερ και Μίνι Μάρκετ είναι φτωχά σε εφόδιο. Σπάνια μπορούν να είναι αυτόνομα για παραπάνω από μια εβδομάδα, ακόμη και όταν πρόκειται για κρίσιμα τρόφιμα όπως οι παιδικές τροφές.

Αλλά για ποιο λόγο να αποθηκεύσουμε τροφή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό? Η όλη ιδέα του blog είναι η προετοιμασία για τα πράγματα που αλλάζουν ξαφνικά, μόνιμα και δραματικά την ζωή μας πριν αυτά μας σπρώξουν στη γωνία.
Μια φυσική καταστροφή επιφέρει αστάθεια και δυσλειτουργία και στα συστήματα εφοδιασμού, ειδικά σήμερα που τα περισσότερα εφαρμόζουν την φιλοσοφία του “Just in Time”. Δηλαδή οι μεταπωλητές δεν αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες κάνοντας οικονομία στον χώρο αποθήκευσης και στις πιθανές φθορές. Σαν αντιστάθμισμα στηρίζονται στην συχνή παραλαβή των προϊόντων αλλά σε μικρότερες ποσότητες.

Αλλά σίγουρα το μυαλό σας θα τρέχει στην πιθανή οικονομική κατάρρευση και στον πανικό που θα ακολουθήσει. Πολλοί θυμούνται ακόμα την φρενίτιδα των σουπερμάρκετ του ’87 και τις ποσότητες που πετάχτηκαν αχρησιμοποίητες και αλλοιωμένες λίγο καιρό αργότερα. Κάποιοι θα το επαναλάβουν και κάποιοι έχουν ορκιστεί να μην το ξανακάνουν όσο ανάγκη και να ‘ναι. Οι αντιδράσεις αυτές είναι προβληματικές, αλλά θα μας απασχολήσουν στο μέλλον όταν προσεγγίσουμε τα στοιχειώδη της ψυχολογίας του Preparedness.

Το ζητούμενο είναι να το κάνουμε για τους σωστούς λόγους.
Εμείς θα σας δώσουμε έναν εναλλακτικό λόγο για να κάνετε τις ετοιμασίες σας από πριν. Τι θα έχει μείνει μετά από μια κατάρευση; Όταν μετά τον πανικό τα καταστήματα θα έχουν σχεδόν βανδαλιστεί; Πόσο γρήγορα θα επανεφοδιαστούν; Όταν κάποια θα είναι ασύμφορα να ξανανοίξουν, ειδικά τα μικρά καταστήματα της γειτονιάς στα οποία θα πρέπει να στηριχτείτε στους δύσκολους καιρούς; Μέχρι το σύστημα να επανέλθει θα έχετε  βρεθεί χωρίς τα βασικά όχι γιατί δεν υπήρχαν διαθέσιμα αλλά γιατί κάποιοι σας πρόλαβαν.

Σκεφτείτε ακόμα πως από την στιγμή του πανικού και μετά θα χάσετε το περιθώριο της επιλογής. Θα ανταγωνίζεστε με τον γείτονα σας όχι για το καλύτερο, αλλά για το διαθέσιμο. Χάνοντας το περιθώριο της επιλογής, κάνετε συμβιβασμούς με την υγεία σας  –αφού πρόκειται για την τροφή-  αλλά χάνετε και ένα κομμάτι της Ελευθερίας σας

Επίσης μια κατάρρευση της Ελληνικής οικονομίας σαν αυτή της Αργεντινής θα φέρει την μαύρη αγορά την επόμενη κιόλας μέρα. Σίγουρα όλοι μας θα χρειαστεί να καταφύγουμε σε αυτήν κάποια στιγμή και όχι μόνο για τρόφιμα. Η προετοιμασία λοιπόν λειτουργεί και με έναν άλλο τρόπο. Σας εξοικονομεί εκ των προτέρων πολύτιμους πόρους που ίσως χρειαστούν για πιο σημαντικά πράγματα όπως η ασφάλεια και η υγεία σας.

Το βλέπουμε λοιπόν σαν πραγματική ανάγκη να διατηρούμε ένα στοκ τροφίμων. Αλλά πριν μιλήσουμε για τις ποσότητες και το πόσο διάστημα θα πρέπει να καλύπτουν αυτές, καλό είναι να ασχοληθούμε με το ποια τρόφιμα θα πρέπει να επιλέξουμε. Αλλά αυτό θα το αφήσουμε για το κείμενο που ακολουθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου