_

Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

9 Γεύματα πριν την Αναρχία


Η φράση αυτή συμπυκνώνει το συμπέρασμα του επικεφαλής της υπηρεσίας Ανάπτυξης της Υπαίθρου στη Βρετανία, όταν του ζητήθηκε να μελετήσει τις επιπτώσεις μιας εκτεταμένης έλλειψης καυσίμων.

Οι μνήμες των συνεχόμενων blockade των μεταφορέων στη Βρετανία (2000, 2005 και 2007) ήταν νωπές, καθώς ανέδειξαν την μεγάλη αδυναμία της σύγχρονης εφοδιαστικής αλυσίδας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Όλες οι επιχειρήσεις τροφίμων διαθέτουν απόθεμα μόνο λίγων ημερών στις αποθήκες των σημείων λιανικής πώλησης (πχ Σουπερμάρκετ). Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε και μόνοι σας συγκρίνοντας τον χώρο πωλήσεων σε σχέση με το συνολικό χώρο του σουπερμάρκετ που θα επισκεφτείτε την επόμενη φορά.

Καθώς το κόστος της γης και της συντήρησης των παγίων είναι πια ακριβό, οι αλυσίδες τροφίμων επιλέγουν να μειώσουν τον χώρο των αποθηκών και να μην κρατούν σημαντικό απόθεμα. Έτσι στηρίζονται στη έννοια του εφοδιασμού Just-in-Time. Δηλαδή να λαμβάνουν τα προϊόντα με προγραμματισμένες αποστολές ακριβώς την στιγμή που θα τα χρειαστούν.  


Έτσι λοιπόν στην υπόθεση εργασίας ότι δυνατότητα μεταφοράς τροφίμων πρακτικά εξαφανίζεται -είτε από απεργία είτε από έλλειψη καυσίμων - αναμένει κανείς να εμφανιστούν φαινόμενα αγορών πανικού -που θα χειροτερέψουν τα πράγματα- και άδειασμα των ραφιών σε πρώτη φάση.
Εννέα γεύματα μετά -δηλαδή τρεις μέρες μετά- πολλοί δεν θα έχουν να φάνε και η αντίδραση τους θα είναι από απλή διαμαρτυρία μέχρι λεηλασία των καταστημάτων και αναρχία.
Το σενάριο αυτό είναι μια υπόθεση εργασίας, αλλά παρόμοιες αντιδράσεις μικρής κλίμακας έχουμε δει και στην Βρετανία εκείνον τον καιρό, αλλά και κατά την διάρκεια των απεργιών των μεταφορέων το 2007 στην Ελλάδα.

Υπάρχει και ο αντίλογος βέβαια. Ότι οι μεγάλες αλυσίδες εφοδιασμού έχουν τελειοποιήσει το σύστημα τους και μπορούν  να διαθέσουν άμεσα μεγάλες ποσότητες τροφίμων πριν παραστεί ανάγκη. Σε μικρή κλίμακα το σύστημα δοκιμάστηκε με επιτυχία κατά τον τυφώνα Sandy στις ΗΠΑ, αλλά θα παρατηρήσετε ότι υπήρχε η δυνατότητα μεταφοράς.

Το ζήτημα είναι λοιπόν εμείς τι κάνουμε και τι προγραμματίζουμε. Ένα νοικοκυριό έχει τρόφιμα για μερικές μέρες αλλά συχνά όχι για περισσότερο. Αλλά για πόσο χρόνο θα πρέπει ένας prepper να σχεδιάσει και να αποθηκεύσει τρόφιμα. Μία εβδομάδα, έναν μήνα ή περισσότερο?

Σημειώσεις:

- Η βασική ιδέα του άρθρου βασίστηκε στο παρακάτω σχετικό άρθρο της Daily Mail.
- Μια δοκιμή επίδρασης της πείνας στην ψυχολογία σε αυτό το βίντεο

6 σχόλια:

  1. https://gr.pinterest.com/pin/505529126899885031/

    https://gr.pinterest.com/pin/573294227536004471/

    https://anationbeguiled.wordpress.com/2015/07/17/when-the-trucks-stop-delivering-the-system-will-collapse/
    mitsoupatra

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μολις ανακλαυψα την πηγη του παραπανω infographic. Ειναι ο Συνδεσμος Αμερικανων Φορτηγατζηδων (sic).
    http://www.trucking.org/ATA%20Docs/What%20We%20Do/Image%20and%20Outreach%20Programs/When%20Trucks%20Stop%20America%20Stops.pdf

    Να προσθεσω ομως κατι. Στην Ελλαδα εχουμε μια διασπορα μικρων και μεσαιων εταιριων χονδρεμποριου/Logistics σε τοπικο επιπεδο. Αυτο δινει μια αναλογη διασπορα εξτρα προμηθειων που θα κρατησουν λιγς ακομα μερες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το σχόλιο μεταφέρθηκε στο Αποθετήριο των Ανούσιων και Αντιπαραγωγικών Σχολίων.

    http://greekpreparedness.blogspot.gr/2017/05/blog-post_10.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή