_

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Περί Κούβας



Προσοχή: Για πρώτη ίσως φορά σχόλιο μας αγγίζει την πολιτική. Αλλά υπάρχει ένας καλός λόγος για αυτό και θα τον καταλάβετε προς το τέλος.

Η κατάσταση στην Κούβα είναι στη επικαιρότητα αυτές της μέρες. Πολλά μέσα αναφέρονται σε αυτή σαν το Κουβανικό θαύμα. Ασχέτως αν αποτέλεσε θάυμα ή όχι, η αλήθεια είναι ότι με την έναρξη του εμπορικού εμπάργκο η Κούβα κινητοποιήθηκε, και η κυβέρνηση έδωσε έμφαση και κινητοποίησε τον λαό της προς κατευθύνσεις όπως:

Την παραγωγή τροφής σε μικρή κλίμακα, δηλαδή σε επίπεδο κήπων και κοινών αγροκτημάτων. Η οικιακή οικονομία ενισχύθηκε με προγράμματα επιμόρφωσης και το σύστημα αειφορικής καλλιέργειας permaculture υιοθετήθηκε πριν καν την μυριστεί η δύση.



Την ενίσχυση του συστήματος υγείας με την επιδίωξη αυτάρκειας να είναι ένας από τους βασικούς σκοπούς. Και δεν μιλάμε μόνο για την επιτόπια παραγωγή γενοσήμων και αντίγραφων φαρμάκων, μιλάμε για γοργή πρόοδο στην βιοτεχνολογία.

Την ενίσχυση του εκπαιδευτικού συστήματος. Χαρακτηριστικά ο δείκτης αναλφαβητισμού είναι καλύτερος αυτού της Ελλάδας.

Τι θέλουμε να πούμε με όλα αυτά

Η Κούβα έχοντας μπροστά της την φτωχοποίηση του λαού της έστρωσε τον κώλο της κάτω και έδωσε έμφαση στο να κινητοποιήσει τον λαό προς την αυτοδυναμία και προς προγράμματα που θα τον στήριζαν την καθημερινότητα του.

Κάτι που κάποιες άλλες διαδοχικές κυβερνήσεις κάπου αλλού ξέχασαν να κάνουν.

Γρήγορες Παραπομπές



2 σχόλια:

  1. Πολύ σημαντικό κείμενο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστω. βασικα πατα πανω στην διμκη μου αντίληψη εξοδου απο την κριση. την Αυτενεργεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή