_

Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Παρασκευή-Κονσερβοποίηση Σάλτσας Κόκκινης Πιπεριάς



Αν και το αντικείμενο του blog αυτού δεν είναι οι συνταγές, επιλέξαμε να αναρτήσουμε την παρασκευή και κομποστοποίηση Σάλτσας Κόκκινης Πιπεριάς γιατί δεν την συναντήσαμε πουθενά αλλού στο διαδίκτυο, γιατί σχετίζεται με την αυτάρκεια, και κυρίως γιατί θεωρούμε την πιπεριά απαραίτητο λαχανικό για την αποθήκη τροφίμων ενός νοικοκυριού.


Επισήμανση:Προσοχή! 
Ο τρόπος κονσερβοποίησης που χρησιμοποιείται συνήθως είναι απαρχαιωμένος και δεν θεωρείτε πλέον ασφαλής, καθώς αφήνει την πιθανότητα της ανάπτυξης του βακτηρίου της αλλαντίασης. Η σύγχρονη κονσερβοποίηση απαιτεί την χρήση του ανάλογου βραστήρα και μάλιστα σε μεγάλη πίεση και χρόνο καθώς η μεγάλη περιεκτικότητα σε λάδι δεν βοηθά στην καλή εξέλιξη της αποστείρωσης.
Όπως και αν έχει, φροντίστε η σάλτσα να μαγειρευτεί καλά σε υψηλή θερμοκρασία (τα λαχανικά απαιτούν συνήθως πάνω από 115˚C και οι τοξίνες του βακτηρίου καταστρέφονται στους 75˚C)


Αλλά ας αρχίσουμε με τον Προετοιμασία της Πιπεριάς.

Στην περίπτωση μας χρησιμοποιήσαμε «βγάλματα» πιπεριάς που αγοράσαμε από την λαϊκή, αλλά επόμασταν αρκετά τυχεροί να βρούμε καλά ωριμασμένες, κόκκινες και ζωντανές πιπεριές Φλωρίνης που ήταν μόνο παραμορφωμένες και μικρές.

Οι πιπεριές καθαρίστηκαν από τον σπόρο τους και κόπηκαν σε κομμάτια για να χωρέσουν στο μπλέντερ.


Συμβουλή: υπάρχουν μερικά κολπάκια για να κάνετε την διαδικασία γρήγορη και εύκολη.
1ον. Μην χρησιμοποιήστε μαχαίρι για το καθάρισμα των πιπεριών. Απλά κρατήστε την πιπεριά στο ένα χέρι και με τον αντίχειρα του άλλου σπρώξτε το κοτσάνι προς τα μέσα. Η σάρκα της πιπεριάς θα σπάσει γύρω του, και θα μπορέσετε έτσι να το αφαιρέσετε μαζί με σχεδόν όλα τα σπόρια.
2ον. Κόψτε την πιπεριά με τα χέρια και ρίξτε τα κομμάτια μέσα σε ένα μπολ με νερό για να ξεπλυθούν τα κουκούτσια εύκολα και γρήγορα.
3ον. Οργανώστε τον πάγκο εργασίας σας όπως φαίνεται στην παρακάτω φώτο.

 Εδώ φαίνεται ο τρόπος που αφαιρούμε το κοτσάνι και τα σπόρια της πιπεριάς.


Οι πιπεριές πολτοποιημένες.

Αν επιμείνετε στην πολτοποίηση θα αρχίσει να βγαίνει το ζουμί τους, και μαζί του και μέρος της νοστιμιάς. Αν το αφαιρέσετε όμως πριν την παρασκευή της σάλτσας θα μπορέσετε να συντομεύσετε τον χρόνο μαγειρέματος.

Παρασκευή-Μαγείρεμα της σάλτσας

Για κάθε κιλό πιπεριάς θα χρειαστείτε:
1+ ποτήρια λάδι,
Πολύ αλάτι,
Και ζάχαρη.
Αναλόγως για το πόσο θα μαγειρέψετε την σάλτσα θα αφαιρέσετε και την ανάλογη υγρασία. Το τελικό προϊόν είναι συνήθως το μισό ή και παραπάνω της αρχικής.

Μια δεύτερη παραλλαγή της συνταγής είναι να προσθέσετε λιωμένο σκόρδο (ή σκόνη σκόρδου) και λίγη σκόνη μουστάρδας που βοηθά να "χυλώσει" η σάλτσα.

Για το μαγείρεμα μας συμβούλεψαν να το κάνουμε στον φούρνο. Ο τρόπος αυτός είναι αργός, αλλά έτσι αποφεύγετε να παρακολουθείτε και να ανακατεύετε συνεχώς.
Εμείς την δεύτερη παρτίδα την ετοιμάσαμε στην κατσαρόλα και έπρεπε να ανακατεύουμε συνέχεα για να μην μας πιάσει. Ο βρασμός πρέπει να είναι δυνατός για να εξατμιστεί γρήγορα το ζουμί.


Κονσερβοποίηση.

Εδώ χρειάζεται καλή προετοιμασία. Τα βάζα καλό είναι να αποστειρωθούν σε βραστό νερό, αλλά τα καπάκια είναι Απαραίτητο να βραστούν έστω και λίγο. Επίσης θα πρέπει να είναι καινούργια.


Αμέσως μόλις σταματήσουμε το μαγείρεμα της σάλτσας, και όσο αυτή ακόμα βράζει, γεμίζουμε τα βάζα, αφήνοντας λίγο κενό, καθαρίζουμε το χείλος του βάζου και τοποθετούμε τα καπάκια σφιχτά, Στην συνέχεια αφήνουμε τα βάζα να κρυώσουν ανάποδα.

Ο παραπάνω τρόπος είναι ο «παραδοσιακός». Εξηγήσαμε όμως ήδη ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί κανονική κονσερβοποίηση υψηλής πίεσης. Μια αναφορά για τον απαιτούμενο χρόνο κονσερβοποίησης μπορείτε να βρείτε σε μια παρόμοια συνταγή σάλτσας πιπεριάς.


Μετά την κονσερβοποίηση τοποθετούμε τα βάζα σε μέρος που μπορούμε να τα παρακολουθούμε για 1-2 εβδομάδες καθώς σε κάποια θα αποτύχει η σφράγιση. Το περιεχόμενο αυτό καλό είναι να το πετάξουμε.

Σχετικά Link που πρέπει να δείτε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου