_

Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Κατασκευή της GR-P ¼-wave Ground Plane Κεραίας για τα VHF

GR-P όπως λεμε Greek Preparedness!

Όπως λέει ο τίτλος η κεραία είναι μια ¼-wave ground plane για τα VHF, φτιαγμένη από  καλώδιο ώστε η κατασκευή να είναι εύκολη και με κοινά υλικά. Αφορμή και έμπνευση ήταν η παρόμοια Jungle Antenna της εποχής του Vietnam.

Μερικές ακόμα ίδειες και πληροφορίες μπορεί αν βρει κανείς και στο site
N6CC page που παραθέτει και άλλες κατασκευές αυτοσχέδιων κεραιών πεδίου.


Εδώ λοιπόν η ολοκληρωμένη κεραίας μας, τοποθετημένη για φωτογράφιση


Καθώς το καλώδιο δεν είναι στιβαρό ώστε να στέκεται μόνο του, η κατασκευή επιβάλει να φτιαχτεί ένα πλαίσιο από αρτάνη και ένα τρίγωνο στεφάνι ώστε η κεραία να πάρει σχήμα από το βάρος των υλικών

Η Κατασκευή

Τα υλικά ήταν 4 μήκη καλωδίου ηχείων του ενός χιλιοστού, ένα κομμάτι ομοαξονικού καλωδίου RG-58, ένας κονέκτορας ηλεκτρικών καλωδίων, θερμοσυρρικνώμενο και μερικά δερματικά καλωδίων.



Απογυμνώσαμε τις άκρες των καλωδίων και ενώσαμε το κεντρικό καλώδιο του ομοαξονικού με το ένα μήκος καλωδίου που θα γίνει το κάθετο στοιχείο εκπομπής της κεραίας μας.
Στη συνέχεια το πλέγμα (μπλεντάζ) του ομοαξονικού συνδέθηκε με τις άκρες των τριών υπόλοιπων κομματιών του καλωδίου


Ένας καλύτερος τρόπος κατασκευής θα ήτανε να μην χρησιμοποιηθεί καλώδιο για το κάθετο στοιχείο της κεραίας, αλλά να απογυμνωθεί ένα αντίστοιχο μήκος του ομοαξονικού από το μπλεντάζ του.
Αλλά το μήκος του RG-58 που είχαμε ήταν περιορισμένο ήδη, οπότε αυτοσχεδιάσαμε.

Στη συνέχεια οι συνδέσεις ενισχύθηκαν με μερικά δεματικά (zip-ties) και μεγάλες ποσότητες θερμοσυρρικνωμένου πλαστικού.


Η υπόλοιπη συναρμολόγηση συνεχίστηκε στο βουνό όπου θα κάναμε την δοκιμή.


Ανακατωσούρα προς το παρόν, αλλά σιγά-σιγά θα μπει τάξη.

Κατασκευή του Πλαισίου


Τα radials πρέπει να είναι σε γωνία 45 μοιρών για να έχει η κεραία σύνθετη αντίσταση 50Ohm. Για τον σκοπό αυτό χρειάζεται ένα τριγωνικό πλαίσιο. Με υπολογισμούς μας το τρίγωνο πρέπει να έχει πλευρές 73cm αν οι αρτάνες των radials είναι 60cm μακριές.

Το δέσιμο των σπάγκων.


Η κεραία ολοκληρωμένη και κρεμασμένη


Και εδώ μια καλύτερη όψη με σημειωμένες τις διαστάσεις


Συντονισμός της κεραίας


Μετά το στήσιμο της κεραίας, προχωρήσαμε στον συντονισμό της. Ξέροντας ότι το κεντρικό στέλεχος ήταν αρκετά πιο μακρύ από το σωστό μήκος, αφαιρούσαμε διαδοχικά 3-4 χιλιοστά από το κάθετο στοιχείο παρακολουθώντας την ένδειξη του στασιμόμετρου (SWR Meter) σε ένα σχετικό εύρος συχνοτήτων. Όσο κόβαμε τόσο ανεβαίναμε προς τον στόχο συντονισμού, το μέσο της ραδιοερασιτεχνικής μπάντας των VHF.

Τελικά με ένα λάθος, η κεραία μας ξέφυγε λίγο και συντονίζει λίγο παραπάνω. (δεν υπολογίσαμε την επίδραση του εδάφους με την κεραία να κρέμεται τόσος χαμηλά)


Και εδώ η κεραία ανεβασμένη το σωστό ύψος, πάνω από το μήκος κύματος, στα 2+ μέτρα. 

Παράρτημα

Με την ευκαιρία στήσαμε και μετρήσαμε και την άλλη ¼ ground plane κεραία μας, που είναι φτιαγμένη από χονδρό μονόκλωνο καλώδιο και ράβδο μπρουτζοκόλλησης.



Και επιβεβαιώσαμε την επίδραση του εδάφους στο συντονισμό μιας κεραίας. Όπως την βλέπετε παραπάνω, το SWR μετρήθηκε στα 1,37, στο ένα μέτρο πάνω από το έδαφος στα 1,25, και πάνω από τα 2 μέτρα το SWR ήρθε στο αναμενόμενο 1,05.

Η κατασκευή μιας groundlane κεραίας για τα VHF είναι ευχάριστη, εύκολη και διδακτική. Είναι μια πάμφθηνη αλλά λειτουργική κατασκευή που ίσως κάθε νέος ραδιοερασιτέχνης θα πρέπει να κάνει από την αρχή ακόμα της πορείας του.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου