_

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Η ορειβατική στόφα Bushbuddy


Η στόφα αυτή είναι μια αυτοσχέδια κατασκευή ορειβατικής στόφας που καίει μικρά ξυλαράκια και χρησιμοποιεί την μέθοδο της πυρόλυσης για να κάνει καλύτερη, οικονομική καύση χωρίς πολύ καπνό.

Οι δύο αδυναμίες του σχεδίου είναι ότι υπάρχει περιορισμός στο μέγεθος των ξύλων,  τα οποία τροφοδοτούνται μάλιστα από επάνω. Έτσι θα πρέπει να υπάρχει και το κατάλληλο άνοιγμα τροφοδοσίας στο σχέδιο στη βάση του σκεύους.
 
Η Αρχή Λειτουργίας

Η βασική αρχή της πυρόλυσης είναι η θέρμανση της καύσιμης μάζας (ξύλου) ώστε να αρχίσει να αποδίδει αέρια τα οποία με την σειρά τους καίγονται σε υψηλότερη θερμοκρασία από την κανονική καύση.
Συνεπώς στη στόφα μας θα πρέπει αν έχουμε ένα δεύτερο χώρο (θάλαμο) που θα βάζουμε φρέσκο αέρα για την καύση των αερίων.

 Τα μέρη μιας BushBuddy. Πηγή

Η Bushbuddy το επιτυγχάνει αυτό έχοντας διπλά τοιχώματα μεταξύ των οποίων κυκλοφορεί με ταχύτητα ανοδικά αέρας, ο οποίος συναντά τα θερμά αέρια και τα αναφλέγει.

Το διάγραμμα λειτουργίας μιας BushBuddy. Πηγή

Κατασκευή και Χρήση της BushBuddy

Η βασική ιδέα είναι να βάλουμε 2 τενεκεδόκουτα το ένα μέσα στο άλλο ώστε αυτά θα πρέπει αν εφαρμόζουν σφιχτά, και να ανοίξουμε τις απαραίτητες τρύπες για την σωστή κυκλοφορία του αέρα.

Αν και ακόμα μελετάμε το σχέδιο έχουμε ήδη ξεχωρίσει κάποια βίντεο με καλή εικονοσκόπηση και περιγραφή.

 

 

Φτιάχνοντας της BushBuddy στην Ελλάδα

Αν και από καιρό συλλέγουμε διάφορα τενεκεδόκουτα για τέτοια project κατασκευής, ακόμα δεν μπορέσαμε να βρούμε τα κατάλληλα. Στα παραπάνω βίντεο (από την Αμερική) χρησιμοποιούνται ένα τενεκεδόκουτο χρωμάτων και ένα κουτί σούπας.
Εμείς προσπαθήσαμε να κάνουμε το ίδιο με κουτιά χρωμάτων και στιγμιαίου καφέ για το εξωτερικό μέρος. Αλλά δεν μπορέσαμε να βρούμε τενεκεδάκια της σωστής διαμέτρου για το εσωτερικό ούτε και για την αυτοσχέδια βάση των σκεύους.
Λίγο πολύ όλα τα τενεκεδόκουτα είναι τυποποιημένα σε μερικές βασικές διαστάσεις που είναι ασύμβατες μεταξύ τους για την εφαρμογή που τις θέλουμε.
Αλλά σίγουρα θα σας ενημερώσουμε και με φωτογραφίες αν σταθούμε τυχεροί.

Ενδιαφέροντα Links

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου