_

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Zombie & Preparedness

Αφορμή για το αρθράκι αυτό είναι το προηγούμενο κείμενο μας, «Γνώση Αγγλικών… Απαραίτητο εφόδιο για τον Έλληνα Prepper & Survivalist». Καθώς το γράφαμε θυμηθήκαμε ένα ακόμα παράδειγμα που ενισχύει την κεντρική ιδέα του κειμένου αυτού, ότι κάποιος στην σημερινή εποχή πρέπει να έχει πληροφόρηση από πρώτο χέρι.
Μόνο που το παράδειγμα αξίζει δικό του άρθρο οπότε συνεχίζουμε έτσι…

Δεν είναι λίγες οι φορές που αναφορές για το ενδεχόμενο μια Zombie αποκάλυψης φτάνουν στα Ελληνικά μέσα preparedness και επιβίωσης. Φυσικά και δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε την ανάσταση των νεκρών με την μορφή μιας παρωδίας της Αποκάλυψης. Και προφανώς το θέμα έχει ΚΑΙ εμπορική KAI  «ψυχαγωγική» διάσταση.

Μόνο που πέρα από τις εφηβικές ονειροφαντασίες, τις πράσινες ετικέτες των προϊόντων επιβίωσης και τις εικόνες χολυγουντιανής φρίκης, υπάρχει και μια άλλη, πολιτική διάσταση.

Πιστεύουμε ότι σταθήκαμε εξαιρετικά τυχεροί να έχουμε στα χέρια μας την –κατά τα φαινόμενα- πρώτη αναφορά και σύνδεση των Zombie με το preparedness.
Στο βιβλίο Lights Out που σας παρουσιάσαμε εδώ, γίνεται αναφορά στους Mutant Zombie Bikers (σε πτωχή Ελληνική μετάφραση, Μεταλλαγμένοι Zombie Μηχανόβιοι).
Σε μια μετα-αποκαλυπτική Αμερική χωρίς ηλεκτρισμό, ο συγγραφέας αναφέρεται σε κινούμενες συμμορίες που λεηλατούν περι-αστικές και αγροτικές περιοχές.
Καθώς δεν είναι ρεαλιστικό τα περιθωριακά και τα εγκληματικά στρώματα κάθε κοινωνίας να οργανωθούν σε «επιβιωτικές» ομάδες και να τρέφονται με άγρια εδώδιμα ή καλλιεργώντας την γη, μια τέτοια συμπεριφορά αρπακτικού και θηρευτή είναι απολύτως αναμενόμενη.

Και εδώ λοιπόν φτάνουμε στην κοινωνικοπολιτική διάσταση των Zombie στα οποία αναφέρονται αρκετοί των preppers. Όπως ακριβώς τα Zombie είναι παρακμασμένα, άβουλα, κινούμενα από τα άγρια ένστικτα και τρέφονται από τις σάρκες των ζωντανών, το ίδιο απεχθή φαντάζουν στα μάτια ορισμένων και τα περιθωριοποιημένα στρώματα της Αμερικανικής κοινωνίας γιατί τυχαίνουν μιας πολύ ευνοϊκής επιδοματικής πολιτικής και υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας. Και είναι η χρηματοδότηση των προγραμμάτων αυτών από την κρατική φορολογία που καλλιεργεί την αντίθεση μεταξύ των στρωμάτων που επωφελούνται και αυτών που έμμεσα με την φορολόγηση τους την χρηματοδοτούν.
Αντίστοιχα το ίδιο απομυζητική θεωρείται ότι θα είναι και η συμπεριφορά των εν λόγω στρωμάτων σε καταστάσεις εκτεταμένων φυσικών καταστροφών ή οικονομικής κατάρρευσης.

 
Εικόνες μετά τον τυφώνα Κατρίνα

Δεν θα επεκταθούμε περισσότερο στις λεπτομέρειες του θέματος, αλλά δεν είναι επίσης τυχαίο το ότι αναφερθήκαμε στην συνύφανση του prepping με την πολιτική σε παλαιότερο άρθρο μας. Ευτυχώς που η απόσταση από την χώρας μας μπορεί να λειτουργήσει σαν φίλτρο για τέτοιους πολιτικο-οικονομικούς δογματισμούς. Και σίγουρα μπορούμε να παραδειγματιστούμε από αυτούς και τις συνθήκες που τους εκτρέφουν.

Υποσημείωση: Μπορεί να ενστερνιζόμαστε το prepping σαν ένα μέρος της (στάσης) ζωής μας,  αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το κάνουμε τυφλά. Όσο το blog  αυτό θα ωριμάζει, και μαζί και με αυτό και οι αναγνώστες του, θα ακούτε όλο και συχνότερα για τις αδυναμίες και ενίοτε στρεβλώσεις της βασικής ιδέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου