_

Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Δοκιμή: το Σνακ του Ευτύχη


Πριν από λίγες μέρες παραλάβαμε δείγματα από μια σειρά σνακ που ο Ευτύχης Μπλέτσας έχει δημιουργήσει, το Σνακ του Ευτύχη.


Πρόκειται για ένα σνακ που συνδυάζει ξηρούς καρπούς, μέλι και αποξηραμένα φρούτα, υλικά παρμένα από την ελληνική κουζίνα και διατροφή.
Σύμφωνα με τον Ευτύχη:
Το ΣΝΑΚ του Ευτύχη είναι μια νέα φυσική μπάρα ενέργειας με αγνά υλικά. Πρόκειται για Ελληνικό προϊόν χωρίς ζάχαρη, χωρίς γλυκόζη, χωρίς χημικά γλυκαντικά. Χωρίς άσπρο αλεύρι και χωρίς σκόνη γάλακτος. Περιέχει μέλι, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. Είναι χορτοφαγικό, νηστίσιμο και κατάλληλο για όσους vegan τρώνε μέλι.
Ξεκάθαρα σας λέμε ότι από οποιοδήποτε άλλο σνακ (και θα αναφερθούμε σε αρκετά από αυτά παρακάτω) είναι το πιο απλά και φυσικά παρασκευασμένο.Εξάλλου ο Ευτύχης δείχνει το πώς μπορείτε να παρασκευάσετε κάτι παρόμοιο και μόνοι σας στο παρακάτω βίντεο.



Εντυπώσεις Γεύσης


Αν και σίγουρα δεν έχει την συνήθη γεύση των σνακ των εμπορίου (και δεν θα έπρεπε κιόλας) η γεύση του είναι ευχάριστη και δεν θυμίζει τις μπάρες πρωτεΐνης που βρίσκει κανείς στα γυμναστήρια ούτε και αφήνει εκείνη την αίσθηση των υλικών καλυμμένων με ζάχαρη (στην ουσία πρόκειται για γλυκόζη) που βρίσκει κανείς στις μπάρες δημητριακών.
Αντίθετα τα τόσο διαφορετικά υλικά δημιουργούν μια παλέτα υφών στο στόμα που είναι ενδιαφέρουσα. Έτσι ενώ κανείς αντιλαμβάνεται το σουσάμι ταυτόχρονα με τους άλλους ξηρούς καρπούς αυτό δεν ξεχωρίζει τόσο ώστε να ενοχλεί κάποιον όπως συμβαίνει με το παστέλι.
Από τις 3 γεύσεις λοιπόν προτιμήσαμε την σοκολάτα αρχικά μέχρι που δοκιμάσαμε το Σύκο. Είναι η πιο ζουμερή από τις τρεις και η μυρωδιά της μας θύμισε τις μηλόπιτες της μαμάς.

Σύγκριση με άλλες Μπάρες Ενέργειας και Δημητριακών

Μπορεί η μικρές αυτές μπάρες να πωλούνται σαν σνακ αλλά εμείς σε αυτό το blog οφείλουμε να τις δούμε και από την δικιά μας μεριά. Αυτή της ανάγκης για ένα συμπαγές τρόφιμο που θα δώσει την απαραίτητη ενέργεια σε περιπτώσεις έντονης σωματικής δραστηριότητας.
Τα σνακ του Ευτύχη περιέχουν αποξηραμένο φρούτο σε ποσοστό 30%, μέλι 20%, αμύγδαλο 13% καθώς και άλλους σπόρους. Χωρίς άλλες γλυκαντικές ύλες και με καλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες δεν απέχουν και πολύ από το πώς θα πρέπει να διατρέφεται ένας ορειβάτης. Αν ρίξουμε μια ματιά εδώ και εδώ θα παρατηρήσουμε ότι είναι πολύ κοντά στις απαιτήσεις διατροφής ενός ορειβάτη (αναλογία θερμίδων από Υδατάνθρακες, Λίπος και Πρωτεΐνη) με συνεχή και έντονη δραστηριότητα ειδικά αν σκεφτούμε ότι πρόκειται για σνακ και όχι πλήρη τροφή.

Στη συνέχει της αξιολόγησης μας συλλέξαμε διατροφικά στοιχεία από διαφόρων τύπων μπάρες ενέργειας σε μια προσπάθεια να αξιολογήσουμε τα θρεπτικά τους χαρακτηριστικά των υπό δοκιμή Σνακ.


Αυτό που γρήγορα φαίνεται είναι ότι το Σνακ του Ευτύχη είναι πολύ ισορροπημένο στα θρεπτικά του συστατικά και μεταξύ τους αλλά και σε σύγκριση με τα υπόλοιπα και μάλιστα χωρίς τις ακρότητες αυτών στα άκρα του πίνακα.

Η μεγάλη διαφορά βέβαια βρίσκεται στα συστατικά τους. Άλλο είναι το μέλι και άλλο η απλή ζάχαρη και η γλυκόζη που βρίσκουμε στις μπάρες που αγοράζουμε από το περίπτερο και το σουπερμάρκετ. Αλλά τα σνακ του Ευτύχη αντέχουν και στη σύγκριση με εξειδικευμένες μπάρες διατροφής. Μπορεί να υστερούν λίγο σε πρωτεΐνες (που πιο σωστά αναπληρώνονται με ένα γεύμα) αλλά είναι πολύ πιο απλές στη σύνθεση με απλά υλικά και όχι ανακατεργασμένα όπως είναι ο κανόνας πια στην αγορά.



Σημείωση: Διατροφικά Στοιχεία των άλλων Σνακ 

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου