_

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Θέτοντας τις βάσεις του Σχεδιασμού σας

Κάπου εδώ θα αρχίσουμε να γινόμαστε πιο συγκεκριμένοι στο θέμα του Preparedness αλλάζοντας την αναλογία των πρακτικών και θεωρητικών αναρτήσεων. Και θα αναφερθούμε στον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό της αντίδρασης σας στον κίνδυνο. Ή πιο σωστά, στην ανταπόκριση σας στις δύσκολες καταστάσεις καθώς η απόφαση, η προετοιμασία και ο σχεδιασμός μας επιτρέπουν να δρούμε θετικά και όχι απλώς να αντιδρούμε.

Η πρώτη φάση είναι αυτή της Ανάλυσης.

Εδώ κανείς εξετάζει πράγματα όπως η Ανάλυση Κινδύνου, η Αξιολόγηση της Παρούσας (Υφιστάμενης) Κατάστασης και τα Μέτρα Αντιμετώπισης.

Στην Αξιολόγηση της Παρούσας Κατάστασης μετρούμε τις δυνατότητες μας και εκτιμούμε το βάθος και την έκταση των προετοιμασιών μας π.χ. αναμένουμε μια πλημμύρα και αντιλαμβανόμαστε ότι το κιτ των 72 ωρών είναι στο υπόγειο.

Στην Ανάλυση Κινδύνου εξετάζουμε το πόσο θα μας επηρεάσει μια άσχημη κατάσταση, π.χ το σπίτι μας είναι στην πλευρά του λόφου μακριά από την ενδεχόμενη ροή των νερών

Τα Μέτρα Αντιμετώπισης είναι και η θετική δράση και ο καρπός του σχεδιασμού μας. Στην περίπτωση του παραδείγματος μας έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το σπίτι μας δεν κινδυνεύει μεν, αλλά θα πρέπει να ειδοποιήσουμε τους οικείους μας και περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας στην περιοχή.

Οι 5 Βασικές Αρχές του Σχεδιασμού

Όλα τα σχέδια – αλλά και πολλά άλλα πράγματα στην ζωή- καλύπτουν και απαντούν σε 6 βασικά ερωτήματα: Τι – Που – Πως - Πότε - Ποιος – Γιατί.
Αν τα εφαρμόσουμε στο παράδειγμα μας θα έχουμε

Γιατί
Στην περίπτωση αυτή αναφερόμαστε στον κίνδυνο και στην ανάλυση της σοβαρότητας του. Στην περίπτωση του τυφώνα Katrina στην Νέα Ορλεάνη η πλημμύρα θα ήταν πολύ μεγάλη καθώς τα μεγαλύτερο μέρος της πόλης ήταν χαμηλότερα από τη στάθμη της θάλασσας. Ανάλογα μεγάλη θα ήταν η καταστροφή αλλά και η περίοδος ανακατασκευής.

Ταυτόχρονα το Γιατί καλύπτει και την επίδραση των φυσικών καταστροφών στην ζωή μας αλλά και την συνειδητοποίηση ότι ναι, υπάρχει ανάγκη για Preparedness!

Τι
Το Τι περιγράφει την δράση μας. Στην περίπτωση της Νέα Ορλεάνης όσοι αξιολόγησαν σωστά την κατάσταση απομακρύνθηκαν από την περιοχή με όλα τα μέσα και τα εφόδια για να παραμείνουν μακριά για καιρό.

Που
Στην περίπτωση του παραδείγματος μας το Που περιλαμβάνει και το τόπο της καταστροφής αλλά και τον τόπο διαφυγής και επανεγκατάστασης. Για παράδειγμα αποδείχθηκε ήταν βασικό, σε όσους απομακρύνθηκαν, να διατηρήσουν κάποιες λειτουργίες της οικογένειας και της επαγγελματικής τους ζωής ακέραιες.

Ποιος
Εδώ έχουμε φυσικά τη συμμετοχή της οικογένειας μας στο σχεδιασμό και την δράση. Η πραγματικότητα είναι ότι πολλοί ηλικιωμένοι αρνήθηκαν να φύγουν από την περιοχή της Νέας Ορλεάνης και τα σπίτια τους, κάτι που θα πρέπει να περιμένει κανείς να συμβεί σε οποιαδήποτε κοινωνία, και να λάβει τα μέτρα του για αυτό.

Πως
Το Πώς περιλαμβάνει το πρακτικό μέρος της εκτέλεσης του σχεδίου μας και στοιχεία όπως: Η έγκαιρη ειδοποίηση των μελών της οικογένειας και η συγκέντρωση τους σε προκαθορισμένο χώρο, η τακτοποίηση των εφοδίων και του οχήματος το οποίο χρησιμοποιήσουμε, αλλά το πιο βασικό η επιλογή της βασικής και των εναλλακτικών διαδρομών της απομάκρυνσης μας

Πότε
Στην περίπτωση του παραδείγματος μας ο Χρόνος ήταν –και είναι πάντοτε- η πιο κρίσιμη παράμετρος των ενεργειών μας. Όσοι κατάφεραν να διαφύγουν ήταν αυτοί που ήταν αρκετά γρήγοροι να γλυτώσουν το μποτιλιάρισμα αλλά κυρίως το κλείσιμο των βασικών αρτηριών από τα νερά. Αλλά και τα ίδια συνεργεία διάσωσης άργησαν αρκετά ώστε να μην προλάβουν να φτάσουν έγκαιρα στο αεροδρόμιο πριν αυτό κλείσει.

Τα έξι αυτά βασικά ερωτήματα λοιπόν μας βοηθούν να προσανατολίσουμε σωστά τις ενέργειες μας. Μπορεί να απαιτείται άλλης έκτασης σχεδιασμός για την πλήρη αντιμετώπισης  αλλά θέτουν τις βάσεις όχι μόνο για δράση αλλά και για την σωστή δράση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου