_

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Προστασία των Σημαντικών Δεδομένων και των Εγγράφων

Η ζωή μας όλη έχει τυλιχτεί σε σελίδες δημοσίων εγγράφων και έχει συμπιεστεί σε μέσα αποθήκευσης Η/Υ. Ακόμα και αν το βρίσκετε δυσάρεστο είμαστε αναγκασμένοι να λειτουργούμε έτσι. Σε περίπτωση που κάτι από αυτά καταστραφεί η αντικατάσταση του είτε είναι δύσκολη, είτε αδύνατη όπως στην περίπτωση των οικογενειακών φωτογραφιών.

Θα σας αναφέρουμε δύο πραγματικά παραδείγματα που η απώλεια των δεδομένων ήταν ολοκληρωτική και καταστροφική. Και θα σας ζητήσουμε να σκεφτείτε για ένα λεπτό πως μπορεί η πιθανότητα να είναι μικρή, αλλά είναι ακόμα υπαρκτή.

Το πρώτο αφορά έναν επαγγελματία φωτογράφο που ήταν επιμελής στο να κάνει αντίγραφα της δουλειά τους. Έκανε μάλιστα διπλά αντίγραφα για να είναι σίγουρος, μόνο που “έβαζε όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι” όπως λέγεται στην χώρα του. Οι τρεις σκληροί δίσκοι που αντιγραφόταν η δουλειά του ήταν συνδεδεμένοι με RAID. Με τη μέθοδο αυτή ότι γράφεται στον ένα σκληρό δίσκο ενημερώνει κατευθείαν και τους υπόλοιπους, κάνοντας τους απόλυτα ίδια αντίγραφα του αρχικού. Μόνο που κάποια στιγμή έγινε η στραβή και τα δεδομένα χάθηκαν από όλους ταυτόχρονα.
Μετά από σχεδόν τόσα χρόνια δουλειάς δεν του είχε απομείνει τίποτα. Ούτε το φωτογραφικό αρχείο των πελατών του, ούτε καν δείγμα από παλιότερα προτζεκτ για να διαφημίσει την επιχείρησης του. Έπρεπε να ξεκινήσει από το απόλυτο μηδέν.
Στο δεύτερο ένας δεύτερος επαγγελματίας υπέστη την ίδια ζημιά όταν κάηκε εντελώς το σπίτι του. Μαζί με όλα τα άλλα έχασε και το υλικό της δουλειάς του.

Τρόποι Προστασίας Ψηφιακών Δεδομένων

Εκτός από τα εξελιγμένα συστήματα backup, υπάρχουν και κάποια λίγο πιο πρωτόγονα αλλά που είναι και πιο φιλικά στον μέσο χρήστη και πιο ασφαλή. Από αυτά εμείς εφαρμόζουμε τα εξής δύο.

Αντίγραφα των δεδομένων σε εξωτερικό σκληρό δίσκο και αντίγραφα των δεδομένων σε DVD που φυλάσσονται σε διαφορετικό οικοδόμημα.

Η πρώτη περίπτωση είναι και η πιο βολική και γρήγορη.
Για το συγχρονισμό των δεδομένων χρησιμοποιούμε ένα μικρό εύκολο και δωρεάν πρόγραμμα που είναι και πολύ αναλυτικό. Το Syncback.



Αυτό που μας αρέσει στο πρόγραμμα είναι ότι στο παράθυρο διαλόγου αναφέρει αναλυτικά τις κινήσεις που θα κάνει. Ότι δηλαδή θα χρησιμοποιήσει τα δεδομένα του τάδε φακέλου για να ενημερώσει τον δείνα. Επίσης όταν βρει όμοια αρχεία θα αλλάξει τα δεύτερα. Και όταν θα λείπει ένα αρχείο από τον μητρικό φάκελο θα το διαγράψει ρωτώντας μας από τον δεύτερο.
Βλέπετε κάποτε από επιπολαιότητα διαλέξαμε λάθος κατεύθυνση στο backup με απλή αντιγραφή που κάναμε. Έτσι χρησιμοποιήσαμε τα παλιά δεδομένα για να ενημερώσουμε τα νεότερα. Και χάσαμε ενός χρόνου αρχεία.

Η δεύτερη μέθοδος είναι η αντιγραφή των δεδομένων μας σε DVD* στα οποία κάνουμε multisession με τη βοήθεια του Nero στην κλασσική του προβολή που δίνει το χρήστη την πλήρη  γκάμα επιλογών και ρυθμίσεων.

 

Με τον τρόπο αυτό έχουμε 2 πλεονεκτήματα: 1ον Μπορούμε να κάνουμε ανανεώσεις των αντιγράφων με κάθε session που δημιουργούμε και 2ον αν δεν “κλείσουμε” το DVD μπορούμε να επιστρέψουμε σε παλαιότερα session αν χρειαστεί να ξαναβρούμε χαμένα αρχεία.

Η μέθοδος αυτή είναι δαπανηρή σε χρόνο, και σε χρήμα σε βάθος χρόνου, αλλά μας επιτρέπει επιπλέον να κρατάμε αντίγραφα των αρχείων μας σε φυσική υπόσταση που δεν επηρεάζεται από ηλεκτρικές και μηχανικές βλάβες και επιπλέον το ρίσκο μοιράζεται σε τόσα μέρη όσα και οι δίσκοι DVD που χρησιμοποιήσαμε. Επίσης μας επιτρέπει να κρατάμε το 2ο αντίγραφο ασφαλείας μας μακριά από τον υπολογιστή μας και το χώρο εργασίας μας.

Αντίγραφα Σημαντικών Εγγράφων

Στο ίδιο απομακρυσμένο σημείο μπορούμε να φυλάμε και αντίγραφα σημαντικών εγγράφων μας. Θεωρημένες φωτοτυπίες της ταυτότητας, του πτυχίου, των πτυχίων ξένης γλώσσας και υπολογιστή, των βεβαιώσεων των εργοδοτών και των επικολλημένων ενσήμων είναι έγγραφα που είτε δεν βρίσκονται εύκολα είτε καθόλου με το πέρασμα του χρόνου. Αλλά ακόμα και για έγγραφα που οι δημόσιες υπηρεσίες διατηρούν ηλεκτρονικό αρχείο λίγη παραπάνω δουλειά μας σώζει από ώρες τρεξίματος αργότερα.
Εξάλλου δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιοι από εμάς χρειάστηκαν θεωρημένα αντίγραφα εγγράφων επειγόντως.

* πολύ σημαντική είναι η επιλογή DVD ποιότητας. Προσωπικά προτιμούμε DVD που φτιάχνονται από επώνυμους κατασκευαστές και μάλιστα αυτούς που λανσάρουν και σειρές με την επωνυμία τους, όπως η MAΜ-E και η Taiyo-Yuden. Ένα σκαλί χαμηλότερα βρίσκονται οι μάρκες που κατασκευάζονται από τις παραπάνω εταιρίες σαν φασόν όπως τα Imation και Thats (κατασκευής Τ-Υ) . Στη συνέχεια το τοπίο είναι θολό καθώς DVD γνωστών εταιριών μπορεί να κατασκευάζονται από καλά εργοστάσια αλλά και υπερεργολάβους χαμηλού κόστους και ποιότητας όπως η Ritek. Το θέμα απαιτεί αναζήτηση στο διαδίκτυο και θα θέλουμε αν προσθέσουμε ότι κυκλοφορούν προγραμματάκια που διαβάζουν τα κρυφά δεδομένα των DVD και σας αποκαλύπτουν τον πραγματικό κατασκευαστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου